Giselle

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giovedì 22 aprile 2010

Assignment6: Vegetarian diet

Dopo le lezioni di biochimica durante le quali ci sono stati elencati gli effetti negativi di una dieta vegetarina ho deciso di sfruttare il servizio di “ pubmed” per fare una ricerca su quali siano le conseguenze di questa dieta.
Ero convinta che avrei trovato articoli pronti a elencare gli effetti devastanti sulla salute di una alimentazione vegana e invece mi sono dovuto ricredere.
Nella mia breve ricerca ho trovato articoli molti vari, uno che mi ha particolarmente interessato è questo:uno studio sulle implicazione della dieta vegana sulla salute fisica e mentale e sulla produtività lavorativa su un gruppo di lavoratori.
“The aim of this study was to determine the acceptability of a worksite vegan nutrition program and its effects on health-related quality of life and work productivity. Methods: Employees of a major insurance corporation with a body mass index >/=25 kg/m(2) and/or a previous diagnosis of type 2 diabetes received either weekly group instruction on a low-fat vegan diet (n = 68) or received no diet instruction (n = 45) for 22 weeks. Results: The vegan group reported improvements in general health (p = 0.002), physical functioning (p = 0.001), mental health (p = 0.03), vitality (p = 0.004), compared with the control group(…) Conclusions: A worksite vegan nutrition program is well-accepted and can be implemented by employers to improve the health, quality of life, and work productivity of employees>(http//www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20389060)







Tra i diversi articoli che ho trovato molti elencavano i benefici di diete vegetariane e vegane per la salute, soprattutto in correlazione con la diminuzione del rischio di malattie cardiovascolari:



“Large prospective trials have demonstrated that populations following plant-based diets, particularly vegetarian and vegan diets, are at lower risk for ischemic heart disease mortality.” (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19766762)

“In vegetarians, a decrease of ischemic heart disease mortality was observed probably due to lower total serum cholesterol levels, lower prevalence of obesity and higher consumption of antioxidants.”(http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19166134)

Ho deciso poi, di affinare la mia ricerca cercando articoli che esponessero i rischi di una dieta così selettiva:
“…eliminating all animal products from the diet increases the risk of certain nutritional deficiencies. Micronutrients of special concern for the vegan include vitamins B-12 and D, calcium, and long-chain n-3 (omega-3) fatty acids. Unless vegans regularly consume foods that are fortified with these nutrients, appropriate supplements should be consumed. In some cases, iron and zinc status of vegans may also be of concern because of the limited bioavailability of these minerals.” (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19279075 )
“Restriction or exclusion of all animal foods may therefore result in low intake of certain micronutrients such as vitamin B-12, thereby affecting vitamin B-12 status and elevating plasma homocysteine concentrations.(..) Although early noticeable symptoms of vitamin B-12 deficiency are nonspecific (unusual fatigue, digestion problems, frequent upper respiratory infections), the best-known clinical manifestations of cobalamin malabsorption are hematologic (pernicious anemia) and neurologic symptoms.”( http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19357223)

In generale però posso dire che ho trovato magggiormente articoli che elencavano i benefici di una dieta vegana, sottolineando sempre l’importanza di una alimentazione ben pianificata con una continua attenzione alla carenzasopratutto di vitamine B12.
“…vegetarians, particularly vegans, must be advised to carefully plan their diets, to monitor their plasma vitamin B-12 on a regular basis to facilitate early detection of low cobalamin status, and to use vitamin B-12-fortified foods or take vitamin B-12 supplements if necessary.”(http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19357223 )
“However, from the public health viewpoint the health benefits of a well-planned vegetarian diet far outweigh the potential risks.” (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15806870)




Spero con questa mia ricerca, che non aveva certo l’obbiettivo di esaurire un argomento così vasto, di aver suscitato la vostra curisità ad approfondire questo tema.





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